Mediatiedote 31.10.2016

Ensimmäinen luvan saanut robottiauto esillä Jyväskylän Tekniikka-messuilla

VTT:n tutkija: ”Olo on kuin Pelle Pelottomalla”

Suomen ensimmäinen kokeiluluvan saanut robottiauto on esillä Jyväskylän Tekniikka-messuilla 1.-3.11.. VTT: n luomuksen on määrä liikkua sekä kaupunki- että maantieliikenteessä täysin itsenäisesti, sitä ei siis tarvitse ohjata, kaasuttaa eikä jarruttaa. Auton ohjelmiston rakentaminen on vielä kesken, sillä ongelmia tuottavat liikenteen erikoistilanteet.

-Jos tiellä on mummo ja ankkoja, auto ei tiedä, miten pitää toimia, nauraa VTT:n erikoistutkija Matti Kutila. -Robottiauto osaa hoitaa jo noin 85% liikenteen erilaisista tilanteista. Ongelmia tulee, jos edessä on vaikkapa monta kaistaa tukkiva liikenneonnettomuus tai voimakas sumu. Myös kaistaviivat peittävä luminen keli on vaikea, kertoo Kutila.

Käytännön ongelmia syntyy vielä myös siksi, että läheskään kaikki liikennevalot eivät lähetä signaalia, vaan auton on itse opittava niitä lukemaan.

EI mikään futuristinen kaunotar

Jyväskylän Tekniikka-messuilla näytillä oleva robottiauto ei muistuta ulkoasultaan tulevaisuuden virtaviivaista menopeliä. Auto on itse asiassa reilut viisi vuotta vanha Citroen. Ulkonäöllä ei nyt kuitenkaan ole merkitystä, ominaisuudet ratkaisevat. Eurooppalainen kilpailu parinkymmenen robottiautosuunnittelijan kesken on kova. -Välillä tässä on kyllä ihan sellainen Pelle Peloton -olo, pohtii VTT:n erikoistutkija Matti Kutila.

Mutta saako Suomen teillä liikkua auto ilman kuljettajaa? Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen. -Vuonna 1968 Wienissä on allekirjoitettu kansainvälinen sopimus, joka määrittelee tieliikennelain reunaehdot. Sopimuksessa sanotaan, että autolla on oltava kuljettaja, mutta siinä ei sanota, missä kuljettajan pitää olla. Me koettelemme siis lain harmaata aluetta, kertoo Kutila.

Erikoistutkija Matti Kutila
040 820 8334
matti.kutila@vtt.fi
(matkoilla Tekniikka-messujen aikaan 1.-3.11.)

Tutkija Pasi Pyykönen
040 486 0760
pasi.pyykonen@vtt.fi

Myyntipäällikkö Harri Mäkinen
050 410 0841
harri.makinen@jklmessut.fi