Jyväskylän Lutakonaukio saa takuuvarman lumipeitteen Talvitiepäiville 21.–22.1.

Jyväskylän Paviljongissa järjestetään 21.–22.1. Talvitiepäivät, teiden ja katujen talvikunnossapitoon sekä talviajan liikenteeseen keskittyvä, kansainvälinen ammattitapahtuma. Olennainen osa Talvitiepäivien ohjelmaa ovat työnäytökset, joissa esitellään katujen ja teiden talviajan kunnossapidon uutta kalustoa sekä menetelmiä.
 

Lumitilaus laitettu vetämään

Tammikuussa lunta on Jyväskylässä yleensä ollut aina riittävästi, monesti yli oman tarpeenkin. Etelä-Suomessa järjestettyjen Talvitiepäivien työnäytöksiä on joskus jouduttu lumenpuutteen takia perumaan kokonaan, mutta Jyväskylässä sitä vaihtoehtoa ei oteta lukuun. Lunta työnäytöksiin on kyselty jäähalleilta ja tekojääradoilta, mutta niiden lumet on varattu Laajavuoren hiihtolatuja varten. Seudun laskettelukeskusten lumitykkikalusto on juuri nyt kovassa käytössä, joten sekään ei jouda lainaksi. Apu löytyi jämsäläisestä Multi Snowtechista, jonka kalusto oli juuri vapautumassa Kemin Lumilinnan rakennustyömaalta.
 
Tarvittavat 500 kuutiota lunta valmistetaan näytöstarkoituksiin Jyväsjärven vedestä maanantaina 20.1. Järvestä vedettävien vesiletkujen takia Rantaraitin jalankulku- ja pyöräliikenne ohjataan Lutakonaukion kohdalla sataman kautta opastettavalle poikkeusreitille sunnuntaista 19.1. alkaen. Lumitykkien käyttö saattaa synnyttää alueelle lumipölystä syntyvää usvaa, joka tuulensuunnasta riippuen voi haitata näkyvyyttä Lutakon ja keskustan alueella. Lumipöly voi kauempaa näyttää savupilveltä: savusta ei kuitenkaan ole kyse eikä palokuntaa tarvitse paikalle tilata. Lutakonaukio on poissa käytöstä Talvitiepäivien ajan eli maanantaista 20.1. kello 16 keskiviikkoon 22.1. kello 18:aan.

Kartta lumenvalmistusalueesta ja kiertotiejärjestelyistä

Talvitiepäivien työnäytöksiin ja näyttelyyn on vapaa pääsy

Talvitiepäivien koneiden, laitteiden ja menetelmien työnäytöksiä nähdään Paviljongin edessä Lutakonaukiolla tiistaina 21.1. kello 14 sekä keskiviikkona 22.1. kello 11. Yleisöllä on työnäytöksiin vapaa pääsy, samoin kuin Paviljongin sisätiloissa järjestettävään Talvitiepäivien näyttelyyn tiistaina 21.1. kello 9–16 ja keskiviikkona kello 9–15. Näyttelyssä on esillä talvisen liikkumisen sekä teiden, katujen ja kiinteistöalueiden kunnossapidon koneita, laitteita sekä palveluja.
 
Talvitiepäivät 2014 -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Tieyhdistys, Liikennevirasto, Keski-Suomen ELY-keskus, Jyväskylän kaupunki ja Pohjoismaiden tie- ja liikennefoorumi PTL. Talvitiepäivien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.talvitiepaivat.fi

Hiihtämään Lutakonaukiolle!

Talvitiepäivien päättyessä keskiviikkona 22.1.  Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut käy vetämässä Lutakonaukion lumetetulle alueelle hiihtoladun. Pienimuotoinen rata on juuri sopiva lasten hiihtoharjoittelua varten, eikä pääsy ole aikuisiltakaan kiellettyä!
 

Lisätiedot:
- Talvitiepäivät 2014: toimitusjohtaja Jaakko Rahja, Suomen Tieyhdistys, p. 0400 423 871, jaakko.rahja[at]tieyhdistys.fi
- Lutakonaukion työnäytösten järjestelyt: katu- ja satamamestari Jan Viilos, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5143, jan.viilos[at]jkl.fi
- Tykkilumen valmistus Lutakonaukiolle: Pekka Virolainen, Multi Snowtech, p. 040 728 6415,  www.multisnowtech.fi
- Hiihtoladun teko Lutakonaukiolle: ulkoilualueiden esimies Kaapro Häkkinen, p. 014 266 4291